Gepubliceerd op 23 februari 2023

Dekkingsgraad is in januari 100,3%

Onze actuele dekkingsgraad is in januari gedaald naar 100,3%. In december 2022 was dat 100,9%.

We meten elke maand hoe ons fonds er financieel voor staat. Daarvoor berekenen we onze dekkingsgraad. De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat we bezitten (ons vermogen) en het geld dat we nodig hebben om de pensioenen te kunnen betalen (onze verplichtingen).

  • De actuele dekkingsgraad stellen we elke maand op de laatste dag vast. De rente en de opbrengsten uit onze beleggingen hebben invloed op de dekkingsgraad.
  • De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de actuele dekkingsgraden in de afgelopen 12 maanden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. De beleidsdekkingsgraad ging in januari omhoog naar 99,2% (december: 98,6%).

Waardoor daalde de dekkingsgraad?

In januari daalde de rente. Een lagere rente is geen goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas nodig hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.

Onze beleggingen deden het gelukkig goed. Hierdoor nam ons vermogen iets toe. Dit had een positief effect op de dekkingsgraad.

Helaas was het effect van de lagere rente groter dan het effect van onze beleggingswinst. Hierdoor ging de actuele dekkingsgraad omlaag.

Hier vindt u meer informatie over onze financiële situatie.