Gepubliceerd op 14 oktober 2024

Oproep vereniging voor gepensioneerden en oud-deelnemers

Oproep aan oud-deelnemers en gepensioneerden

De nieuwe Wet toekomst pensioenen (Wtp) is een feit. Pensioenfonds Banden en Wielen wil op 1 januari 2026 de nieuwe regels voor het pensioen laten in gaan. Sociale partners (werkgeversorganisaties en vakbonden) spreken af hoe deze overstap naar de nieuwe regels er uit ziet en leggen de afspraken vast in een transitieplan. Oud-deelnemers en gepensioneerden zijn niet direct betrokken bij de besluitvorming, maar in een vereniging van oud-deelnemers en gepensioneerden mogen zij wel hun mening geven op het concept-transitieplan via het wettelijk hoorrecht. Momenteel is er bij de sociale partners en Pensioenfonds Banden en Wielen geen vereniging van oud-deelnemers en gepensioneerden bekend.

Recht om mening te geven of bezwaar te maken

Het wettelijk hoorrecht geeft oud-deelnemers en gepensioneerden het recht om hun mening te geven of bezwaren te maken over het concept-transitieplan voordat belangrijke beslissingen genomen worden. Het hoorrecht zorgt ervoor dat de belangen van oud-deelnemers en gepensioneerden worden meegenomen in het besluit.

Waaraan moet worden voldaan om een vereniging op te richten?

Wilt u van het hoorrecht gebruik maken? Dan kunt u zich verenigen. Er moet een vereniging worden opgericht die aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • De vereniging moet worden opgericht met een volledige rechtsbevoegdheid.
  • In de statuten moet staan dat zij de belangen van de oud-deelnemers en / of gepensioneerden behartigen.
  • De vereniging moet minimaal 178 gepensioneerden of minimaal 1.000 oud-deelnemers van het fonds vertegenwoordigen.

Waar kunt u zich melden?

Heeft u interesse om deel te nemen aan de vereniging van gepensioneerden en oud-deelnemers? Meld u aan voor 1 november 2024. Dit kan door een e-mail te sturen naar: secretariaat@bpfbandenenwielen.nl. Wij brengen u dan in contact met andere gepensioneerden of oud-deelnemers die zich gemeld hebben. Daarna kunt u samen bekijken hoe u verder gaat.